Dzisiaj dla odmiany zza chmur wyjrzało słoneczko otulając nas ostatnimi promieniami ciepła. Nie jestem fanką upałów 40+ stopni, ale we wrześniu te 20-25 mogło by być:) Przeglądając blogi natknęłam się na przepis na tartę bananową (inspiracja) i postanowiłam zrobić, zamiast tylko bananów użyłam brzoskwiń i jednego banana:) Pokażę Wam poprzez zdjęcia jak to u mnie wyglądało, krok po kroku :) Starałam się, aby zdjęcia były wyraźne:) W przepisie Anna radzi, aby rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5cm; jednak ja wolę wykleić formę ;D
Składniki:
Ciasto
kruche:
- 20dag mąki krupczatki
- 100g zimnego masła lub margaryny
- łyżka oleju
- sól
- odrobina zimnej wody
Nadzienie:
- jeden banan
- 5-6 dużych brzoskwiń
- skórka z małej cytryny
- sok z ½ cytryny
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- szklanka mleka
- jajko
- 4dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przesianą mąkę krupczatkę
posiekać nożem z zimnym masłem, dodać łyżkę oleju, sól i odrobinę zimnej wody
(do momentu, aż składniki się połączą i ciasto stanie się elastyczne). Szybko
wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
przynajmniej na godzinę, by ciasto odpoczęło.
Wiórki namoczyć w mleku co
najmniej godzinę, aby dobrze nasiąkły, a mleko przeszło zapachem wiórek
kokosowych.
Natłuszczoną i oprószoną mąką formę do tarty wykleić ciastem,
formując dość gruby brzeg. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do
nagrzanego piekarnika na 200°C i piec około 10-15minut. Ciasto przestudzić.
Ważne, aby nie było gorące.
Owoce obrać i pokroić w
plasterki lub w ósemki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście „w
dachówkę”.
Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Pod koniec dodać wiórki namoczone w mleku i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać, a następnie zalać owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170°C i piec 40-45minut.
A teraz zdjęcia :)
Jeśli zdecydujecie się wykonać tą tartę, koniecznie dajcie znać :)
UWAGA! Osobom, które lubią słodkie ciasta może nie smakować ta tarta, ponieważ zawiera tylko 4dag cukru :) Jeśli lubicie słodko to dodajcie słodkie owoce i 10dag cukru do ciasta dodatkowo :)
Przypominam o rozdaniu:)
Przypominam o rozdaniu:)
Hmm, az mi ochotke zrobilas na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńzrobię Ci, jak przyjedziesz ;) ;*
Usuńmm, wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńw smaku również boska! polecam do popołudniowej kawy:)
Usuńmniam wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńhttp://subtelnyblog.blogspot.com/
Wygląda apetycznie. świetny pomysł z tymi brzoskwiniami. Teraz ja muszę wypróbować :) Cieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam i zapraszam po kolejny przepis. Tym razem pyszny deser z owocami :) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńhttp://mamypasje.blogspot.com/2013/10/pyszny-deser-z-owocami.html